Des que la salut s’ha convertit en un producte de mercat han començat a aparèixer ajudes per reduir el colesterol: colesterol bo, colesterol dolent... El colesterol és el factor que s’ha demostrat de manera més insistent com a causa de malalties cardiovasculars, fins i tot més que altres clàssics com la hipertensió, l’obesitat, el consum de tabac i el sedentarisme (que també ho són). El colesterol s’acumula a les artèries i, de mica en mica, les tapa i dificulta el pas de la sang (isquèmia). Amb el temps, si el procés continua, no arriba prou sang al cor i apareix l’angina de pit (isquèmia transitòria, que provoca dolor) i, més endavant, podria haver-hi un infart de miocardi (mort d’algunes cèl·lules del cor).

Però quan parlem de colesterol bo i colesterol dolent, a què ens estem referint? El colesterol bo és el que es coneix amb les sigles HDL (lipoproteïnes d’alta densitat), mentre que el colesterol dolent es coneix amb les sigles LDL (lipoproteïnes de baixa densitat). Tots dos són presents al nostre cos degut a la dieta, i el que marca que ens resulti beneficiós o perjudicial és la proporció de cada un d’ells.
El colesterol es mesura en mil·ligrams per decilitre de sang (mg/dl). Una persona que té una quantitat de colesterol LDL de 180 mg/dl es considera sana; de 180 a 200 mg/dl es troba a un marge de poc risc. Si arriba a 240 mg/dl s’aconsella prendre mesures ràpidament per reduir-lo. I si arriba a 260 mg/dl el risc es considera alarmant.
A part de prendre productes de farmàcia o complements per reduir el colesterol, amb la dieta diària també hi podem contribuir. Hi ha un seguit de mesures que fan disminuir la quantitat de colesterol dolent i augmentar la de colesterol bo:
- A l’hora de menjar carn és millor que sigui de pollastre o de gall dindi, que no pas de porc o de vedella. La carn d’aquests dos últims animals porta greixos saturats. Aquests greixos es reconeixen perquè quan en tenim la carn a la paella o a la planxa, surten i, en refredar-se, es tornen sòlids. Aquest colesterol és dolent.
- Reduir també la pastisseria, la bolleria industrial, les patates fregides de bossa, la nata o la mantega.
- Menjar fruits secs i aliments amb fibra (cereals, fruita o verdura) té dos avantatges: primer, “arrosseguen” el colesterol dolent per eliminar-lo; segon, com que són saciants eviten que seguim menjant coses que potser no són tant sanes.
- Fer exercici físic també substitueix el colesterol dolent pel bo. Caminar 30 minuts al dia, 5 dies a la setmana a pas normal pot ser suficient si no es vol o no es pot fer una activitat més intensa. El cos i l’estat d’ànim ho agraeixen.
Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada