Traducció

dilluns, 27 de maig del 2013

ELS BENEFICIS DE L'EXERCICI FÍSIC

home corrent
Els beneficis de l'exercici físic són molts i molt variats. Superen de llarg els seus inconvenients. 

Abans d’entrar en matèria, cal distingir l’activitat física de l’exercici físic. L’activitat física és qualsevol tipus de moviment que realitza una persona; l’exercici físic és un moviment realitzat en el marc d’un programa més o menys estructurat, durant un temps determinat i amb una tècnica determinada. En altres paraules: Portar la bossa de la compra és activitat física, però no és exercici físic; l’exercici seria, per exemple, el que fem al gimnàs o a una sessió de natació.
Els beneficis de l'exercici físic són molts:

  1. Tonifica els músculs i manté el bon funcionament de tendons i articulacions.
  2. Regula el ritme cardíac i ajuda el cor a treballar amb més eficiència (bombejar correctament la sang amb un menor número de batecs).
  3. Disminueix el colesterol i manté les artèries netes i flexibles (prevé l'arteriosclerosi).
  4. Redueix la hipertensió arterial.
  5. Millora la funció respiratòria i l’oxigenació del cervell.
  6. Regula l’excés de pes i incrementa la crema de calories. Per tant prevé l’obesitat i, conseqüentment, el risc de patir diabetis tipus II.
  7. Contribueix a eliminar toxines de l’organisme. Això el converteix en un factor de protecció contra el càncer.
  8. Ajuda a tenir més energia per a afrontar les activitats de la vida diària.
  9. Redueix l’impacte de l’estrès sobre la nostra salut física i psicològica. Ajuda a estar més relaxat i a dormir millor.
  10. Facilita les relacions socials i la resolució de conflictes, sobretot els esports que es practiquen en grup.
  11. Manté l'estat anímic positiu, per l'efecte de les endorfines. Redueix els símptomes de l'ansietat i de la depressió.
  12. Augmenta les defenses davant de nombroses malalties.
  13. Tot plegat contribueix a allargar l’esperança de vida.
  14. Etc...
L’exercici té diferents formes i intensitats, i cada persona ha de trobar la que s’adequi més a les seves prioritats: Perdre pes, augmentar el to muscular, millorar la funció cardiovascular, etc. En general s’aconsellen 30 minuts al dia d’exercici físic moderat almenys 5 dies a la setmana. També és important realitzar exercicis d’escalfament previs, i estiraments abans i després, i beure molta aigua. Abans d’iniciar un programa d’exercici físic demana una revisió mèdica, sobretot si tens més de 35 anys o pateixes alguna malaltia important (diabetis, asma, miocarditis, etc).

Dit això, ja podem començar a desfer algunes excuses que de vegades posem per a no fer exercici:

  • No tinc temps”: La natació, per exemple, és un exercici tant complet (implica el cos sencer) que en només 15 minuts realitzes un treball més que suficient.
  • No tinc diners pel gimnàs”: Anar a córrer pel carrer és gratuït. A més a més marcar-te i mantenir un recorregut, i veure com cada cop el fas en menys temps, t’ajuda a observar els teus progressos.
  • Després de fer exercici estic molt cansat/da”. Comença amb alguna activitat que et cansi però no t’esgoti, i de mica en mica veuràs com augmenta la teva capacitat.

Si se te n’acudeixen més, escriu-nos proposant com rebatre-les! Esperem els teus comentaris.

2 comentaris:

  1. Quina és la millor hora del dia per a fer exercici físic?

    Gràcies!
    Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,

      Moltes gràcies per formular la teva pregunta.
      La millor hora per a fer exercici físic és, aproximadament, la que es troba a mig camí entre llevar-se i anar a dormir (a primeres hores de la tarda), quan hagi fet almenys 2 hores i mitja des que s'ha dinat. També cal tenir en compte que en èpoques en que fa calor, si es vol fer exercici a l'aire lliure és millor esperar a una mica més tard, perquè fer-lo amb temperatures elevades és perillós: Pot accelerar la deshidratació i provocar un cop de calor. Fins i tot, pot dificultar el ritme respiratori.
      Si es fa exercici al vespre, després de sopar, a l'hora d'anar a dormir el sistema cardiovascular encara estarà accelerat i costarà agafar el son.

      Elimina