Traducció

dimecres, 12 de juny del 2013

FALSOS MITES SOBRE EL CÀNCER

Alguns falsos mites sobre el càncer s'han estès per contra-restar la por que ens provoca la malaltia. Davant d’una cosa que ens fa por, apareixen preguntes, i quan no en tenim la resposta, la busquem on sigui per a omplir el buit. Però aquestes respostes poden no ser totalment certes. Això passa en moltes situacions, i el càncer no se n’escapa. Segur que hauràs sentit molts comentaris sobre aquesta malaltia. N’hem seleccionat uns quants, i els volem compartir amb tu. Són alguns dels FALSOS MITES sobre el càncer:



  • El càncer no es cura”: La curació del càncer no és un tema de “sí” o “no”. L’afirmació que més s’ajusta al que sabem actualment és que algunes persones amb alguns tipus de càncer es poden curar. Que una persona es curi depèn de molts factors: Del tipus de càncer que té, del moment en que es detecta, de com es beneficia del tractament, etc. Al nostre entorn, un 50-55% de les persones amb càncer es curen. 
  • El càncer es contagia”: Les malalties contagioses són aquelles provocades per virus o bacteris. L'origen de càncer és una alteració del cicle vital de les cèl.lules; no intervenen virus en la seva extensió. Una altra cosa és que rebre un virus pugui facilitar que, anys després, es desenvolupi un tumor, com per exemple amb el papilomavirus humà i el càncer de coll d’úter. Però podem ser al costat d’una persona amb càncer sense preocupar-nos del contagi. Aquest vídeo de l'Associació Espanyola Contra el Càncer ho explica molt bé: 

  •   Els remeis naturals curen el càncer”: Els remeis “naturals”, tal com ens els ofereix la terra, no tenen les propietats necessàries per a intervenir beneficiosament en el càncer. Fins i tot alguns d’aquests remeis poden interferir negativament amb el tractament: És molt important consultar sempre amb el metge què podem prendre, encara que sembli que és benficiós, o que “de mal no en farà cap” pel fet de ser un producte natural.
  • "El millor tractament contra el càncer és als Estats Units”: Segons aquest mapa de l’Organització Mundial de la Salut, el sistema sanitari de l’estat espanyol ocupa el número 7 al rànquing mundial; Estats Units és al número 37. Tenim un sistema sanitari excel.lent, amb accés als millors tractaments del món. I finançat amb pressupostos públics: És un patrimoni nostre, que cal cuidar i defensar.
  • Hi ha un interès de la indústria farmacèutica perquè mai no es pugui curar el càncer”: El càncer, agafat en general, és una de les malalties més freqüents a tot el món. Si un laboratori farmacèutic aconseguís un producte per a prevenir totalment el càncer en podria vendre milions d’unitats cada dia, indefinidament i, almenys al principi, al preu que vulgués. Amb aquesta premissa no té massa sentit pensar que es vulgui impedir la curació del càncer.


Aquesta pàgina web de l’Institut Català d’Oncologia recull alguns d’aquests mites, i d’altres que no hem especificat en aquest article.



Com sempre, esperem els vostres comentaris!

2 comentaris:

  1. Hola, tengo cancer de mama y una señora que hace la quimio conmigo me recomendó no tomar leche de soja. es verdad que es malo? gracias. isabel.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Isabel!
      Muchas gracias por tu comentario. Efectivamente, uno de los problemas de la leche de soja (igual que otros productos, como las llamadas "bayas de goji") es que puede alterar los niveles de algunas hormonas, con lo cual puede interferir en el tratamiento, dificultando su eficacia. De todos modos en el centro donde estés realizando el tratamiento puedes preguntar también al/a la médico o enfermero/a, que te orientará sobre estos temas.

      Elimina