Traducció

dijous, 28 de maig del 2015

CONVIURE AMB LA SENSIBILITAT QUÍMICA MÚLTIPLE

Conviure amb la Sensibilitat Química Múltiple (SQM) obliga a organitzar-se la vida al voltant d'aquesta malaltia i de l'evitació dels seus símptomes. Encara que les persones que no la pateixen se'n puguin fer una idea, és una experiència que només els qui tenen SQM saben què significa.

D'una banda s'enfronten a la incomprensió social. Les mirades al carrer per portar una màscara. L'aire és ple de components químics i ambientals que la majoria de persones no noten, però a ells els desperten un seguit de símptomes (respiratoris, neurològics, digestius, ...). No és una al·lèrgia, ni un trastorn psiquiàtric. Han hagut de passar molts anys fins que s'ha reconegut com a malaltia.

D'altra banda veuen com l'estil de vida de la nostra societat ha normalitzat una sèrie de productes que, per a les persones amb SQM, es converteixen en un problema de salut important: perfums, gasos d'escapament, productes de neteja, ones Wi-Fi... Sovint l'aïllament a la llar es converteix en l'única manera de reduir els símptomes, i la conseqüència d'això és que restringeixen les seves activitats i les relacions socials.

Ara per ara no hi ha cap tractament mèdic que permeti acabar amb l'SQM, i això dificulta que les indústries farmacèutiques destinin diners a investigar-ne la causa i la cura. El que sí que es pot fer és intentar mantenir l'aire el més net possible i canviar ràpidament d'espai quan apareixen els símptomes, per tal de reduir-los.

Reconèixer que existeix l'SQM i sensibilitzar la població és un pas molt important per millorar la qualitat de vida de les persones que la pateixen, així com facilitar recursos (contacte amb associacions de pacients, com aquesta o aquesta o aquesta i fonts d'informació fiable com les que ofereixen les esmentades associacions de pacients).

També és bo que les persones que conviuen amb SQM tinguin l'oportunitat de parlar entre elles, per a donar-se suport mutu i intercanviar experiències que les ajudin a adaptar els ambients a unes condicions que redueixin l'impacte de la malaltia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada